Pälsvård

Denna sida är under uppbyggnad. Text och bilder kommer läggas in efter hand…

Kommer på denna sida ge lite tips och råd om pälsvård till vår ras Cocker Spaniel. Detta är mina ord och tankar och det finns säkert andra som tycker annorlunda.

Cockern är en ras som kräver en del pälsvård. Trimning och allt vad det innebär är ett av mina stora intressen och jag tycker det är så roligt med bad trim och fön. Förmodligen för att man som liten drömde om att bli frisör kanske och klippte frisyrer på mina barbie dockor (vem vet;) Skämt åsido…

Cocker spanieln har som liten valppäls och den växer mer och mer. Den är då ganska ullig. Redan nu är det bra att vänja sin cocker vid bad, kam/borste och fön. Även kloklipp och tandborstning rekommenderar jag att man vänjer sin valp med.
Att hålla pälsen ren underlättar hela arbetet. Som liten kanske valpen behöver badas 1 gång / månad eller så, lite beroende på hur ni lever och vädret. Som vuxen cocker är det också lite olika men jag rekommenderar bad 1-2 gånger/månad. Vid varje bad använder jag schampoo och balsam. Även här finns många olika märken att finna. De jag själv använder mig av är : K9 Keratin/AloeVera Schampoo/Balsam.

Basverktyg som behövs kan ses nedan. Det finns en uppsjö att hitta och köpa. En del bra och en del mindre bra. Man får prova sig fram vad som passar en själv och sin cocker. Men lite är det; man får vad man betalar för. Inte sagt att man behöver köpa de allra dyraste märkena som finns. Bra borste skulle jag säga kostar 150-200:-, karda ligger runt 100:-, kammar ca 100-200:-
Jag rekommenderar näthandel och försäljare på olika hundutställningar. Det finns inte så mycket att finna hos den lokala djuraffären, tyvärr. Kanske lite generaliserande men jag har denna uppfattning.

Pälsvård, trimkurs cocker spaniel

Från vänster: Borste – stålpiggar på gummibotten (klar favorit Madan svart borste), Karda – olika varianter (mina favoriter), Kammar – olika utförande.

 

Pälsvård

Rakmaskin – skär nr 10, klotång, Saxar -rak, böjd och effiler

Cocker spaniel valpens päls är inte redo att trimmas förrän tidigast vid 7 månaders ålder, ibland kan det dröja så länge som till 1 år (kommer visa bilder på Hasse). Valppälsen släpper efterhand och du kommer både känna och se när det händer. Tills valpen/ unghunden är redo så klipps tassar, öron och hals rakas samt baken rakas.

På bilderna ovan är Hasse 1 år gammal. Hans päls har endast släppt på ryggen och ner på skuldran. Ni ser att det ulliga är borta och blank fin päls ligger under. Han är väldigt sen att släppa sin päls men det är som sagt mycket olika och ibland är det svårt att vänta men jag tror att man får bäst resultat av det. För att underlätta så är det mycket bad och fön samt massor av kamning och borstning för att få bort valppälsen.
På bilden nedan har det gått 3 månader och Hasse är 15 mån. Nu har jag lyckats plocka hela rygg och ned på skuldra och lår.

 

Huvud/Öron

Huvudet plockas förhand. Börja framifrån och arbeta dig bakåt. Det skall bli en slät fin skalle.
Öronen rakas sedan på utsidan och insidan ca 1/3 ned av öronlappen. Du kan ha som riktlinje den lilla flärpen på framsidan av öronlappen. Precis nedom denna rakar jag. Kanten mellan det som är rakat och plockat eiffileras ned till en snygg övergång.

Hals/skuldra och rygg

Tassar

Framben

Har ni frågor så kontakta mig gärna:

    Skriv koden i fältet, nedan captcha