Äntligen löptider i Skumparp

Cocos har börjat löpa ! Som vi har väntat. Vår fina tik löper inte så ofta och har nu hunnit bli 3 ½ år. Nu är det dags för henne att få valpar.
Som vanligt har vi planerat och letat efter lämplig hane. Ett par olika kandidater har jag haft som favoriter, och valet är aldrig lätt. Vi vill ju sträva efter det som vi tror blir bäst för Cocos och de kommande valparna.
I måndags var hon på dag 11 i löpet och då hade jag bokat in tid för progesteronprov. Jag var ganska övertygad att det var för tidigt, men man hoppas ju och vill absolut inte missa ägglossningen. Blodprovet togs, vaginalutstryk gjordes och vi åkte hem och inväntade svaret…..

Ett par timmar senare ringde veterinär Piotr och meddelade att det var helt för tidigt. Värdet var endast 0,78 ng/ml (2,45 nmol/l). Det blir till att boka in ett nytt prov senare i veckan, förmodligen på fredag som tidigast. Om jag ser tillbaka på Mollis värden så steg hon snabbt från 0,5 ng/ml (1,57 ) till 7,57 ng/ml (23,78) på 3 dagar, Cocos har lite längre löp så det borde bli perfekt till helgen med parning. Själv hade jag redan sagt innan att hon bör nog paras på dag 16, vi får se om jag har rätt. Även våra duktiga killar (Keso och Hasse) är så tydliga att läsa. De har inte visat något större intresse för henne förrän nu de senaste 2 dagarna, och man kan se att det byggs upp både från Cocos sida och från deras.
Tycker själv denna process med parning och planering innan är så spännande och intressant. Även om man skulle kunna gå “på känn” så älskar jag siffror och det bästa är ju att få ut en kurva som går att läsa av, även för framtida parningar kan detta vara av intresse. Det bästa är alltid att kombinera vetenskap med erfarenhet.

Vårt val av hane denna gången är Didrik ~LineSam Xlusive Diamond~som ägs av Tord Lundborg Zaar, kennel Line Sam. En mycket vacker black-tan hane med spännande stamtavla. Mer info om honom kommer framöver.