Dräktig 7 veckor

Idag har Cocos varit dräktig 7 veckor och går in i sin 8:e vecka. Dagarna bara rusar iväg och vi försöker förbereda allt här hemma.
Valplådan har plockats fram och till helgen flyttar jag och Cocos in på “kontoret/valprummet”, där valparna kommer födas och bo de första 2-3 veckorna.
Cocos verkar veta vad allt handlar om och blev lite upprymd då lådan kom fram. Alla andra var ju nyfikna också såklart.

Allt flyter på och hon mår tipptopp, äter med god aptit och det bjuds på gott om mat samt lite gott då och då, såsom äggula eller färskfoder.

Denna dräktighet har jag också gett from vecka 6 hallonbladsté. Det ska stärka livmoder och underlätt förlossning samt återhämtning av livmodern efteråt. Jag har bara läst på bra om detta, bla i min “bibel”  Canine Reproduction – The Breeders Guide av Phyllis A. Holst, MS, DVM. Det är inte vetenskapligt belagt men använts som örtmedicin under lång tid…“it appears to be a help in producing strong labor and easier delivery of pups.”

Det skadar ju inte att prova då förra dräktigheten slutade med kejsarsnitt.

Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut, och färgmarkeringen ska kunna ses.
Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade.
Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern.
Från detta tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras.
Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se fostren på röntgenbilder.
Tikens buk är i de flesta fall tydligt förstorad, och mjölkproduktionen har börjat.

Dagens invägning:

Vikt: 16.0 kg (+2,9 kg)
Bröst: 63,5 cm (+ 6 cm)
Buk: ~62cm (+ 17 cm)

Så svårt att få till exakta mått då jag mäter henne, det kan skilja bara hur jag sätter måttbandet. men hon är fortsatt pyttelite mindre i alla mått och veckoökningar i jämförelse med förra dräktigheten. Jag vågar mig på att gissa 6-7 valpar.

Med tanke på alla fina och trevliga valpköpare vi har som väntar hade Cocos gärna fått föda 10 valpar minst, men jag tror för hennes skull att 6-8 är en normal och ganska bekväm kullstorlek :) Tiden får utvisa om jag har rätt….