Dräktig vecka 8

Nu har Cocos varit dräktig 8 veckor och går in i sin sista vecka. Nu är det verkligen inte många dagar innan de små liven tittar fram. Sist födde Cocos på dag 62, så jag gissar hon går lika länge denna gången. Det kan ju slå på 1-3 dagar både hållen, beroende på var hon var i sitt löp då hon parades. Jag tror vi var ganska så “spot on” eftersom hon parades så sent i löpet. Men tiden får utvisa och det är alltid lika spännande. Denna sista vecka växer bara valparna i storlek, och varje dag de stannar inne räknas. Vi vill ha stora fina pigga valpar. Pigga de är dem det kan jag känna.

Vi förbereder oss för dagen D så gott vi kan. Cocos och jag har nu flyttat in på kontoret. Vi sover själva där och rår om varandra. Hon myser som bara den. Hon mår toppen och äter fortfarande med god aptit. I natt gick vi ut en extra gång då hon behövde kissa. Ännu så länge bra i magen, och den fungerar som den ska.

Vi har börjat ta tempen nu två gånger per dygn. När förlossning startar så sker ett hormon spel i kroppen vilket gör att tempen ett par dagar hoppar upp och ned för att sedan drastiskt sjunka dygnet innan förlossning. Detta är en indikation på att öppningsskedet har startat.
Följande text är hämtat från Canirep, en sida med mycket intressanta lästips, drivs bla av Catharina Linde Forsberg

Vad händer när tiken ska valpa?

Det är faktiskt valparna själva som avgör när förlossningen ska ske. När de är färdigutveckla­de signalerar deras binjurar till tiken att det är dags för dem att födas. Tiken kan emellertid in­te svara omedelbart på deras signaler. Så länge som hennes äggstockar producerar dräktighets­hormonet progesteron kan hon inte valpa. En av progesteronets effekter är att det hindrar livmo­dermuskulaturen från att dra ihop sig. På något sätt måste därför äggstockens gulkroppar, som ansvarar för denna produktion nu slås ut. Detta sker med hjälp av ett annat hormon, prostag­landin. Denna kamp mellan det dräktighetsbeva­rande progesteronet å ena sidan och det värk­framkallande prostaglandinet å den andra kan vi faktiskt avläsa med hjälp av febertermome­tern. Progesteronet i sig är nämligen tempera­turreglerande och då progesteronnivån sjunker så kommer tikens kroppstemperatur också att sjunka. Den här kampen tar hos de flesta tikar flera dagar, ibland så mycket som en vecka. Man kan då se att tikens kroppstemperatur sjunker lite, bara för att snart stiga igen till nor­mal nivå. Men när det verkligen är dags, då sjunker temperaturen ordentligt, ofta med flera grader. Hur mycket temperaturen sjunker hos den enskilda tiken tycks ha samband med kroppsstorleken……

 

Igår fick Cocos även ett sista litet bad och klipp. Väldigt försiktigt badade jag av henne och klippte lite mer päls. Magen är nu mycket större och börjar spänna på rejält. Hon har det klart tyngre att gå och stå och vilar mycket.

Invägning vecka 8:
Vikt: 17,1 kg (+4.0 kg)
Bröst: 68 cm (+11,5 cm)
Buk: 67 cm (+22 cm)

Fortsatt saknas det några hekto samt några cm om jag jämför med hennes förra dräktighet. För ett par dagar sedan sa jag 5-6 valpar, men nu blir jag lite osäker. Denna sista veckas viktuppgång på 1,0 kg var exakt som sist….vad innebär detta …är det lika många då eller, är det 8 valpar som gömmer sig där inne…
Vi kommer att få veta detta om inte allt för länge.